Geoblog.pl    quepasa    Podróże    Indie 2012r.    Wyjazd do Leh
sie

Wyjazd do Leh

Indie
Indie, Manāli

Dzisiaj o 1.30 w nocy wyjezdzam w dluuga podroz z Manali do Leh, przejechanie zaledwie 480km trwa srednio 18-20 godzin! Wszystko za sprawa kretych gorskich drog niezbyt najlepszej jakosci, mysle, ze nawet nasze drogi uszlyby za luksusowe w porownaniu do tutejszych;) oraz 3 wysoko polozonych przeleczy, ktore trzeba przejechac, zeby dostac sie do Ladakh, w ktorej to czesci stanu Jammu i Kashmir lezy Leh. Leh lezy na wysokosci okolo 3500mn.p.m., ale jednym z niebezpieczenstw grozacych w czasie podrozy jest choroba wysokosciowa, poniewaz, zeby sie tu dostac trzeba przejechac przez tereny polozone na wysokosci ponad 5000mn.p.m. Inne nieprzyjemnosci, ktore moga zdarzyc sie w trakcie podrozy to osuwiska, ktore moga zablokowac droge na wiele godzin, wyboje, ktore sprawiaja, ze podskakuje sie ze swojego siedzenia na tyle wysoko, ze spanie byloby mozliwe, tylko jesli wczesniej przywiazaloby sie do siedzenia;) Moze wiecej napisze, kiedy sama juz to przezyje;p. Podobno w Leh czesto zdarzaja sie problemy z pradem, a korzystanie z internetu jest wyjatkowo drogie, wiec najprawdopodobniej przez najblizszy tydzien nie bede pisac zbyt wiele. Teraz ide zrobic ostatnie zakupy przed podroza i skorzystac z ostatniej szansy drzemki w spokoju w najblizszym czasie.

Słota
Słota - 2012-08-25 22:30
no nie D: Anka, powinnaś obczaić opcję wysyłania smsów na fejsa czy twittera czy cokolwiek i chociaż napisać 'żyję' od czasu do czasu D:
pamiętaj: zdjęcia żarcia! :D

BoRa
BoRa - 2012-08-26 10:56
Strasznie pesymistyczny ten wpis- pewnie przez to słowo :ostatni". ,, a przecież wszystko będzie dobrze.
Nie pozostaje nic innego jak czekać ,mam nadzieję że historie nie będą mrożące krew w żyłach."

Martyna
Martyna - 2012-08-26 22:56
Ten mostek jest dość rachityczny, mam nadzieję, że się po nim nie włóczysz w poszukiwaniu dziur :D

Miss U dałnie kochany :*:*:*

quepasa
quepasa - 2012-08-27 11:30
@BoRa: Nie wiem czy ten post rzeczywiscie wyszedl tak pesymistycznie, ale chyba troche za duzo narzekania w nim;p
@Slota: Nie boj sie zdaze jeszcze napstrykac zdjec roznorakich potraw, i moze zrobie jakies wpis tylko o jedzeniu, cierpliwosci;)
@Martyna: moze ten mostek wyglada na taki, ale nawet samochody i ciezarowki po nim jezdza, wiec pomyslalam, ze moze wytrzyma jak raz po nim przejde;)

mama i tata
mama i tata - 2012-08-27 12:38
Fajnie,że bezpiecznie dotarłaś.Wejdź na maila

zwiedziła 1.5% świata (3 państwa)
Zasoby: 56 wpisów56 159 komentarzy159 87 zdjęć87 0 plików multimedialnych0

Moje podróże